Τη συναίνεσή του στην επιστολή προθέσεων (letter of intent) της ρουμανικής κυβέρνησης, που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, δίνοντας τέλος στο "σίριαλ", που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία με το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο, λόγω της συμπερίληψης σε αυτήν ενός νέου φόρου στα καύσιμα.

Στο διάστημα που ακολούθησε, η κυβέρνηση αποδέχθηκε μία τρίμηνη αναβολή εφαρμογής του επίμαχου φόρου, προκειμένου ο κ. Μπασέσκου να υπογράψει την υιοθέτηση σε νόμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Μπασέσκου δέχθηκε στο προεδρικό Μέγαρο τους εκπροσώπους κοινής αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους οποίους επεσήμανε ότι δεν θα είχε ασκήσει βέτο στο μνημόνιο με τις αποφάσεις που η ρουμανική κυβέρνηση έλαβε κατά τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν θα έπρεπε να του είχε ζητηθεί να υπογράψει για θέματα, τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε.

Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος της Ρουμανίας εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του σχετικά με το μνημόνιο.

"Όπως πληροφόρησα τον πρωθυπουργό στη διάρκεια των σημερινών μας συνομιλιών, ενέκρινα επίσης το Μνημόνιο για την υπογραφή της επιστολής προθέσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν διαβάσετε το πρόγραμμα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε πως ο καθένας από εσάς (σ.σ. απευθύνεται στους υπουργούς) έχει πολλά να κάνει. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί. 
Ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία με το Ταμείο, που στην πραγματικότητα είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί προς όφελος της Ρουμανίας, αν και κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει δεν είναι ακριβώς τα πιο ευχάριστα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ρουμανίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας: η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά για τις κρατικές επιχειρήσεις" είπε.

Αργότερα, από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου.

"Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου υπέγραψε την Τετάρτη 5 Μαρτίου το Μνημόνια για: α) Την έγκριση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών που διεξήχθησαν από 21 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο της κοινής αποστολής αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σχετικά με την τρέχουσα οικονομική βοήθεια αμέσου ετοιμότητας (stand-by) και β) Την έγκριση της υπογραφής της επιστολής προθέσεων από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας" ανέφερε η ανακοίνωση.