Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Tην τακτική της καθυστέρησης και όχι της «φουλ επίθεσης» επέλεξε να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, διέψευσαν τις προσδοκίες περί περαιτέρω μείωσης του βασικού της επιτοκίου και της χρήσης «όπλων» κατά του πληθωρισμού. 

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ προέβλεψε χαμηλό πληθωρισμό και για την επόμενη διετία (το 2014 στο 1%, το 2015 στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%), αποφάσισε να μην πάρει δραστικά μέτρα.

Παράλληλα, «φρένο» μπήκε και στα σενάρια για «αποστείρωση», δηλαδή στην αναστολή των εβδομαδιαίων δημοπρασιών για την απορρόφηση των κεφαλαίων που είχε διαθέσει για την αγορά κρατικών ομολόγων την περίοδο της έξαρσης της κρίσης χρέους. Η άρση θα αύξανε κατά 175 δισ. ευρώ τη ρευστότητα της αγοράς, όμως η ΕΚΤ δεν διέκρινε εξελίξεις στις αγορές χρήματος «που θα οδηγούσαν σε τόσο ανεπιθύμητη στενότητα των νομισματικών συνθηκών, ώστε να δικαιολογούσαν τη χρήση αυτού του μέσου», όπως δήλωσε.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε την ευρωζώνη ως «νήσο σταθερότητας» προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, 1,5% το 2015 και 1,8% το 2016. Ο ιταλός τραπεζίτης ήταν καθησυχαστικός για τις προοπτικές της οικονομίας της νομισματικής ένωσης, αφήνοντας στο παρελθόν τη σχετική κινδυνολογία.

Με βάση τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία, η ΕΚΤ αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, παρά το ορθάνοιχτο παράθυρο που είχε αφήσει στις ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου για νέες κινήσεις. Ο οικονομολόγος της RBS, Ρίτσαρντ Μπάργουελ δήλωσε στο Reuters ότι το μήνυμα του Ντράγκι ήταν ότι «είτε θα κάνουμε κάτι σημαντικό είτε απολύτως τίποτα».

Σημειώνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι απάντησε και στις παραινέσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω δράση -μείωση επιτοκίου, περαιτέρω χαλάρωση νομισματικής πολιτικής στο πρότυπο της Fed- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ανάλυση που κάνουμε αυτή τη στιγμή... αποκλίνει από τα όσα λέει το ΔΝΤ».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, πάντως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Φρανκφούρτης για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την ουκρανική κρίση, αφού υφίστανται πιθανότητες για πολύ μεγαλύτερη αστάθεια, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί. Ο κ. Ντράγκι, με έμφαση στις «σοβαρές» συνέπειες της κρίσης στη ρωσική οικονομία, ουσιαστικά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία κατάσταση που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.