Οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία μειώθηκαν περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2013, υποχωρώντας κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας την πτωτική τάση η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 2008, όταν εξερράγη η φούσκα των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο ρυθμός της πτώσης ήταν πάντως βραδύτερος απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια: το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 12,8%, ενώ το 2011 είχε φθάσει το 11,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE) της Ισπανίας.

Ήταν επίσης χαμηλότερος από το τρίτο (-7,9%), το δεύτερο (-12,1%) και το πρώτο (-14,3%) τρίμηνο του 2013.

Σε ετήσιο ρυθμό οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία δεν έχουν σταματήσει να υποχωρούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και συνολικά έχουν υποστεί πτώση 37% σε σχέση με το ιστορικό τους υψηλό, το τρίτο τρίμηνο του 2007.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη ήταν εδώ και χρόνια συνδεδεμένη με την άνοδο της δραστηριότητας του τομέα των κατασκευών, επλήγη έντονα όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων, όπως εξάλλου και ο ισπανικός τραπεζικός τομέας. Αυτός ο τελευταίος ώθησε την κυβέρνηση στη Μαδρίτη να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια που ξεπέρασε τα 42 δισεκ. ευρώ για να τον ανατάξει, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν: την ώρα που η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων έχει σχεδόν παγώσει, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στα τέλη του 2013 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, στο 13,6%.

Η χώρα μοιάζει να ανακτά μέρος της εμπιστοσύνης των αγορών καθώς βγαίνει από μια διετή ύφεση, αλλά το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε επίπεδο ρεκόρ (26,03%) και η ανάπτυξή της είναι πολύ αδύναμη (0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2013).