Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο» φως από το Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», διεμήνυσε στα ΝΕΑ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη Χάγη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ολλανδικού βιβλίου Het Crisisdiner, το οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης. 

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγηση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι», δήλωσε.

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και όσον αφορά στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα «αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Τρόικα. 

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» σημείωσε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να περιορίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων των stress test, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο μέρες με βάση μελέτη της Blackrock

«Τα παρόντα τεστ είναι υπευθυνότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εκπρόσωποι της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα τα λάβουν υπόψη τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν και στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας,» δήλωσε. 

Σύμφωνα με τα τεστ αντοχής, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δις. ευρώ, ενώ κατά την τρόικα το αντίστοιχο ποσό είναι γύρω στα 9 δις. ευρώ.