current views are: 1

10 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση10:03

Δήλωση προόδου αναμένει από το Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας

Σε μία θετική δήλωση προόδου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ελπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

Σε μία θετική δήλωση προόδου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ελπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Γράφει η Ντία Μούλου 

Σε μία θετική δήλωση προόδου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ελπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων, παρόλο που ακόμη υπάρχουν πολλά ανοιχτά «μέτωπα» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του, ήταν ξεκάθαρος, όσον αφορά στην επόμενη δόση. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», διεμήνυσε στα Νέα. 

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Σάββατο έκλεισε το «αγκάθι» των τραπεζών, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τον χρόνο που θα έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα γι’ αυτήν. Σε αυτή τη θετική εξέλιξη, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, συνηγόρησαν και οι ανακοινώσεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Μάλιστα, με τον «σκόπελο» αυτόν να αποτελεί παρελθόν, η κυβέρνηση θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο έως την άλλη Κυριακή να έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα, η οποία επιστρέφει την Τετάρτη για να συνεχίσει τον διάλογο με το οικονομικό επιτελείο.

Εκκρεμή ζητήματα και νέες απαιτήσεις

Αν και η πρώτη φάση των συζητήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τουλάχιστον στο θέμα των τραπεζών, οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν νέες απαιτήσεις στο «τραπέζι». 

Εργασιακά: Μπορεί στο «καυτό» ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση να μην επιθυμεί να κάνει παρεμβάσεις, καθώς επικαλείται την υψηλή ανεργία, παρόλα αυτά οι δανειστές ζητούν κι άλλες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο συζήτησης. Πρόκειται για τα θέματα της απόλυτης πλειοψηφίας για απεργίες, το πάγωμα των τριετιών μετά το 2017 και το lockout.

Ασφαλιστικό: Η τρόικα αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, προειδοποιώντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016. Σύμφωνα με το Βήμα, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η τριμερής ζήτησε τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της τρύπας 380 εκατ. ευρώ ετησίως που θα δημιουργηθεί από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 από τον Ιούλιο.

Μίνι φορολογικό: Παραμένει στο «τραπέζι» η μονομερής νομοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, με την ελληνική πλευρά να διαπιστώνει πρόοδο στα πρόστιμα, τον φόρο υπεραξίας και τον αποπληθωρισμό. 

«Εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ: Ενώ διαφαίνεται λύση στα βιβλία, ανοιχτά παραμένουν τα «μέτωπα» των φαρμακείων, τα φάρμακα και το γάλα.

Υγεία: Η κυβέρνηση αναμένει απάντηση και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το claw back (στα 2 δισ. ευρώ για το 2014) και τα φαρμακεία (προϋποθέσεις ίδρυσης και αποστάσεις). 

Ναυτιλία: Σημεία τριβής εξακολουθούν να είναι οι αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων, οι παρεμβάσεις στις ρυθμιστικές αρχές λιμένων και οι επιχειρησιακές συμβάσεις στη ναυτιλία.

Δημόσιο: Η ελληνική πλευρά αρνείται τους νέους δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας που συνδέονται με απολύσεις και ζητά «αυτοδέσμευση».

Πρωτογενές πλεόνασμα: Την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι άνω του 1,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό μέρισμα». Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποιον αριθμό για τα δημοσιονομικά του 2014, γεγονός που αποδόθηκε στο ότι  είναι επιφυλακτική λόγω των εσφαλμένων αρχικών προβλέψεών της. 

Αποφάσεις για ενστόλους: Η «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αποδοχές των ενστόλων, προκάλεσε νέο «πονοκέφαλο», με κυβερνητικές πηγές να καθιστούν σαφές ότι στην όποια δικαστική απόφαση υπάρχει δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα.


σχετικα αρθρα