Η Βουλγαρία δεν σταμάτησε τις προκαταρκτικές εργασίες όσον αφορά το σχέδιο του νότιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας (South Stream), δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι, αλλά πρόσθεσε ότι η Σόφια «παρακολουθεί στενά» τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία.

«Οι προκαταρκτικές εργασίες για τον South Stream συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει. Όμως, στις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούμε στενά τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας», δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

Το σχόλιο αυτό του κ. Ορεσάρσκι, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, έγινε μετά τη δήλωση που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών ότι οι εργασίες για τον αγωγό θα έπρεπε ενδεχομένως να σταματήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, εν όψει της πολιτικής αναστάτωσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή του αγωγού South Stream –μήκους 2.400 χιλιομέτρων–, ο οποίος έχει στόχο τη μεταφορά 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έως το 2018 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε σήμερα ότι θα καθυστερήσει τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τον αγωγό, ως αντίδραση στην κρίση στην Κριμαία.