Επιμέλεια: Πάνος Ρασσιάς - Ντία Μούλου

«Σύμφωνες με τις δικές μας είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών», είναι ο τίτλος της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Moody's, που επί της ουσίας δίνει ένα δυνατό ράπισμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις της είναι ταυτόσημες με αυτές της ΤτΕ, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, ο οίκος χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά θετικό» το συμπέρασμα από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της ΤτΕ είναι ανάλογη των δικών της προβλέψεων στο βασικό σενάριο.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ, ενώ οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 5,8 δισ. ευρώ.

Ο οίκος Moody's αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα 6,4 δισ. ευρώ είναι λιγότερα από τα διαθέσιμα 9 δισ. ευρώ περίπου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως αναφέρει, αν και ορισμένες από τις τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν κεφάλαια από μόνες τους, το γεγονός ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται δεν ξεπερνούν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα εκλπηρώσουν τις προϋποθέσεις της ΤτΕ, προστατεύοντας τους πιστωτές τους, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών. 

Επιπλέον, ο οίκος αξιολογήσης εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου του υξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Επισημαίνει ακόμη πως το μέγεθος των 6,4 δισ. ευρώ σε γενικές γραμμές είναι ανάλογο των δικών της προβλέψεων, με βάση το κεντρικό σενάριο ανάλυσης, το οποίο δεν συνυπολογίζει το ενδεχόμενο «κουρέματος» σε τίτλους του Δημοσίου.

Ο Moody's αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 15 Απριλίου τα σχέδια τους για την άντληση των νέων κεφαλαίων. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών, την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και περαιτέρω απομόχλευση, αναφέρει.

Εάν κάποια από τις τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, το ΤΧΣ θα παρέμβει ως έσχατη λύση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν πλήρως, κάτι θετικό για τους πιστωτές των τραπεζών, αναφέρει.

Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Η Eurobank ανακοίνωσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στις 28 Μαρτίου ΕΓΣ για ΑΜΚ έως 1,75 δισ. ευρώ, ενώ και η Alpha Bank θα πραγματοποιήσει στις 28 Μαρτίου ΕΓΣ για ΑΜΚ έως 1,2 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της δεν περιλαμβάνουν ΑΜΚ, αναφέρει ο οίκος προσθέτοντας ότι η τράπεζα αναμένεται να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank AS (Ba2 stable, E+/b1 σταθερό).

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται ακόμη να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση μετά την αλλαγή στη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 4 Δεκεμβρίου, προσθέτει ο Moody΄s.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ