Η ανάκαμψη των αναπτυσσομένων οικονομιών εξελίσσεται ομαλά μολονότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες σημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνον μέτρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Οι ιδιαίτερα αρνητικές καιρικές συνθήκες στη βόρειο Αμερική και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία επίσης αναχαιτίζουν το ρυθμό ανάκαμψης, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, στην ίδια έκθεση. 

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, ο διεθνής οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους, αν όχι να την χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο παρέχοντας ρευστότητα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, ενώ χαρακτήρισε ως ορθή την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ακολουθεί από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης. 

"Η σταδιακή ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι ενθαρρυντική, ακόμη και εάν προσωρινοί παράγοντες έχουν μειώσει τα ποσοστά ανάπτυξης των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, ενώ η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών πιθανότατα θα επενεργήσει επιβαρυντικά στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Ριντάρο Ταμάκι, σε γραπτή ανακοίνωσή του. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το Α' τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, από 2,4% το Δ' τρίμηνο του 2013, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. 

Η Ιαπωνία θα καταγράψει ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 4,8% το Α' τρίμηνο 2014, η Γερμανία θα καταγράψει 3,7% το Α' τρίμηνο ενώ θα επιβραδυνθεί σε 2,5% στο δεύτερο και η Γαλλία θα σημειώσει ανάπτυξη μόνον 0,7% το Α' τρίμηνο και 1% το επόμενο τρίμηνο του έτους. 

Η Βρετανία θα καταγράψει αύξηση ΑΕΠ 3,3% τόσο στο Α' όσο και στο Β' τρίμηνο του 2014.

TAGS