Η Ελλάδα επιτάχυνε την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, διαπιστώνει η 6η έκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης, για το διάστημα Οκτώβριος 2013 Ιανουάριος 2014.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η πρόοδος στον τομέα της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη νομοθετική αλλαγή στον τομέα της υγείας, που διασφαλίζει την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο χαρακτηρίστηκε «μεγάλο επίτευγμα».

Ειδικότερα, στον τομέα των εσόδων, επισημαίνεται ότι, με τη συντονισμένη βοήθεια της Κομισιόν και του ΔΝΤ συνεχίζεται η πρόοδος η οποία χαρακτηρίζεται «ουσιαστικότατη», αλλά ότι πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα είσπραξης και ζητείται να βελτιωθεί ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ στον τομέα της διοίκησης των εσόδων, ζητείται να δοθεί έμφαση στον ΦΠΑ και την είσπραξη των «δυνάμενων να εισπραχθούν» ληξιπρόθεσμων χρεών.

Η Ομάδα Δράσης, τονίστηκε, στηρίζει τη δέσμη συστάσεων του ΟΟΣΑ, το όφελος από την υλοποίηση των οποίων αποτιμάται σε 5 δισ. ευρώ.

Για την ανεργία, τονίστηκε ότι θα δοθούν άμεσα 170 εκατομμύρια από το ταμείο «Εγγύηση για τη Νεολαία» και άλλα 170 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για κατάρτιση και απασχόληση, με αρμόδιο φορέα τον ΟΑΕΔ, και τεχνική βοήθεια από την Ομάδα Δράσης. Ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα της απασχόλησης, «θα παραμείνει κρίσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα», αν και αναμένεται με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, εντός του έτους, να σταματήσει η άνοδός της.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γι αυτούς που έχουν ανάγκη, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει γι αυτό συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα που έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα.

Σημειώνεται ακόμα ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος το 1/3 των κοινοτικών έργων να μην έχει υλοποιηθεί πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2015, αναφέροντας ότι μεταξύ αυτών ορισμένα άπω τα πλέον εμβληματικά, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή, η Task Force συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, τόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ και οι διεθνείς οργανισμοί, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με  πηγή της Task Force.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, απαιτείται πολλή προσπάθεια. Πολλοί Έλληνες υποφέρουν, τόσο στο θέμα της υγείας- αποκλεισμένοι ακόμη από το σύστημα περίθαλψης, το οποίο όμως αλλάζει- όσο και λόγω ανεργίας. Οι προσδοκίες όμως είναι ότι η Ελλάδα θα μπει σε θετική ανάπτυξη και θα σταματήσει η άνοδος της ανεργίας. Χρειάζεται κοινωνική συνοχή, ένα καλύτερο σύστημα είσπραξης εσόδων, ηγεσία, αποφασιστικότητα και αντοχή».

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση προόδου της Task Force