Μετά τον Moody's, ακόμη ένας οίκος αξιολόγησης αδειάζει τον αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν και τις απαιτήσεις που προβάλει για τις τράπεζες.

Ο λόγος για τον οίκο Fitch, ο οποίος σε σημερινή του έκθεση, χαρακτηρίζει διαχειρίσιμες τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και στο δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου του διαθέσιμου κεφαλαιακού αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ικανότητας των ισχυρότερων τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι παραδοχές για τις αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου και την πτώση στις τιμές των ακινήτων ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχες των δικών της προσδοκιών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι από τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής δεν θα προκύψουν σημαντικά κεφαλαιακά κενά για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός και αν τα σενάρια για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν νέα παράταση της ύφεσης.

Η Fitch επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταφέρουν να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς να πληγούν οι κάτοχοι «κύριου» χρέους, ενώ αναφέρει ότι θα αξιολογήσει εκ νέου τις τράπεζες όταν γνωστοποιηθούν τα κεφαλαιακά τους πλάνα.

TAGS