Η Ρουμανία διαθέτει ένα ενεργειακό πλεόνασμα και οι εξαγωγές, μέσω της ανάπτυξης των ενεργειακών διασυνδέσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίησή του, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας, Κονσταντίν Νίτα, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο (10-11 Μαρτίου) στο Μαυροβούνιο.

Στη ρουμανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "Oltenia Energy Complex", Λαυρεντίου Τσίουρελ και ο διευθύνων σύμβουλος της παραγωγού υδροηλεκτρικής ενέργειας "Hidroelectrica", Μιχαήλ Σατανκουλέσκου.

"Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας συνιστά προτεραιότητα στις μεταξύ μας σχέσεις. Η Ρουμανία διαθέτει ένα ενεργειακό πλεόνασμα, οι εταιρείες μας έχουν ανταγωνιστικές -σε περιφερειακό επίπεδο- τιμές και γι' αυτό οι εξαγωγές είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοποίηση των πόρων αυτών. Το Μαυροβούνιο, άλλωστε, έχει ανάγκη από ποσότητες ενέργειας, προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία των βιομηχανικών ομίλων στην περιοχή. Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία των ρουμανικών εταιρειών στην περιφερειακή αγορά ενέργειας θα είναι όλο και πιο ενεργή και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης διασυνδέσεων και να επιδιωχθούν στρατηγικές επαφές στην περιοχή" επεσήμανε ο κ. Νίτα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου, στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Κοινωνίας της Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών, Βούγιτσα Λάζοβιτς και τον υπουργό Οικονομίας, Βλαντιμίρ Κάβαριτς.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία Βουκουρεστίου- Ποντγκόριτσας σε τομείς όπως του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού, της πληροφορικής και της γεωργίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των εμπορικών σχέσεων, που σήμερα αντιστοιχούν σε 20 εκατ. ευρώ, κάτω από τη δυναμική και των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αποφάσισαν ότι, με βάση την συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2013, στη διάρκεια επίσκεψης του κ.Τζουκάνοβιτς στο Βουκουρέστι, τα αρμόδια υπουργεία θα καταρτίσουν τομεακά μνημόνια συνεργασίας, για τομείς προτεραιότητας, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της πληροφορικής και της γεωργίας.

Εξάλλου, στις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε τη δέσμευση της Ρουμανίας να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου, θέτοντας στη διάθεση των αρχών της χώρας τη ρουμανική εμπειρία στα οικονομικά θέματα και σε θέματα κατάρτισης και τεχνικής υποστήριξης προγραμμάτων.