Το ρόλο της τρόικας στις ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιήθηκε υπερασπίστηκε στην ολομέλεια της ευρωβουλής ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σημάδια πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Κατά την τοποθέτησή του επί της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τα πεπραγμένα της τριμερούς ο κ. Ρεν σημείωσε πως «ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και μία επίπονη διαδικασία προσαρμογής είναι ήδη πίσω μας σε πολλές χώρες».

«Αλλά», όπως σημείωσε »η οικονομική ‘αναστροφή’ είναι πλέον χειροπιαστή και ορατή. Η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε το ευρώ. Η οικονομική ανάκαμψη πλέον κερδίζει έδαφος και ενισχύεται».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι μόνο δίκαιο» οι εκθέσεις να «αναγνωρίζουν την έκτακτη ανάγκη υπό την οποία η Ευρώπη έπρεπε να δημιουργήσει, εκ του μηδενός, μηχανισμούς σταθερότητας για την παροχή αλληλεγγύης». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η τρόικα «συστάθηκε προκειμένου να συνδυάσει σοβαρή ειδίκευση στην οικονομική πολιτική και πολλές πηγές χρηματοδότησης».

Παράλληλα απάντησε στην κριτική που ασκεί η έκθεση σχετικά με το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, που συχνά βρίσκονταν προ ειλημμένων αποφάσεων. Όπως είπε, η αναγνώριση των δυσχερών συνθηκών της εποχής «αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες» και προσέθεσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη ενώπιον των κοινοβουλίων τους, στο όνομα της νομιμότητας και της δημοκρατικής ευθύνης».

«Κάθε μέρος [της τρόικα] έχει την δική του ανεξαρτησία και αποστολή, που πρέπει φυσικά να σεβαστούμε», συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Ρεν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες να βάλουμε εντός δρόμου το ελληνικό πρόγραμμα κατά τα πρώτα χρόνια, ειδικά λόγω της έλλειψης εθνικής ενότητας και τα ισχυρά περιχαρακωμένα συμφέροντα. Αλλά τώρα υπάρχουν ρεαλιστικά σημάδια πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει».