current views are: 1

13 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:38

Η σερβική οικονομία επιβαρύνεται από 384 μη φορολογικές χρεώσεις

Η σερβική οικονομία επιβαρύνεται από 384 μη φορολογικές χρεώσεις, εκ των οποίων οι 247 (περίπου τα 2/3) αντιστοιχούν σε φόρους υπέρ τρίτων.

Δημοσίευση 12:38’
αρθρο-newpost

Η σερβική οικονομία επιβαρύνεται από 384 μη φορολογικές χρεώσεις, εκ των οποίων οι 247 (περίπου τα 2/3) αντιστοιχούν σε φόρους υπέρ τρίτων.

Η σερβική οικονομία επιβαρύνεται από 384 μη φορολογικές χρεώσεις, εκ των οποίων οι 247 (περίπου τα 2/3) αντιστοιχούν σε φόρους υπέρ τρίτων. Τα στοιχεία παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος της σερβικής Εθνικής Συμμαχίας για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη (NALED), Ντράγκαν Σπίριτς, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσαν χθες η NALED και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). 

Η πρώτη καταγραφή των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, για τις οποίες δεν ανταποδίδεται κάποια υπηρεσίας ή η αξία της προσφερόμενης υπηρεσίας είναι αναντίστοιχη του ύψους του καταβαλλόμενου ποσού, έγινε από τη NALED το 2011 και από τότε 455 μη φορολογικές επιβαρύνσεις αναγνωρίστηκαν και από αυτές αρκετές καταργήθηκαν, ανέφερε ο κ. Σπίριτς. 

Σύμφωνα με τα αρχεία που διατηρούνται σήμερα, υπάρχουν 371 μη φορολογικές επιβαρύνσεις και στο μεταξύ η κυβέρνηση αφαίρεσε 71 από τη λίστα, όμως μία αναλυτικότερη καταγραφή το 2013 περιλαμβάνει την προσθήκη επιπλέον 84 επιβαρύνσεων. 

Οι 277 επιβαρύνσεις από το σύνολο των 384 καταβάλλονται στην κυβέρνηση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ ο μικρότερος αριθμός εισφορών υπέρ τρίτων -18 στον αριθμό- εισπράττεται από πόλεις και δήμους. 

Η NALED ξεκίνησε το 2011 μία εκστρατεία για την κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων, με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας. 

Η βοηθός υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Ιρίνα Στεφάνοβιτς Γκαβρίλοβιτς σημείωσε ότι προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να μπει τάξη στο σύστημα των δημόσιων αποζημιώσεων. Διευκρίνισε δε, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία περί αποζημιώσεων και ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα προερχόμενα από τις 20 κυριότερες μη φορολογικές επιβαρύνσεις έσοδα του προϋπολογισμού το 2013 ήταν λίγο πάνω από τα 81 δισ. δηνάρια (697,9 εκατ. ευρώ).


σχετικα αρθρα