Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με το τελεσίγραφο του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα να εκπνέει μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, ο Γιάννης Στουρνάρας μαζί με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς κάθισαν στις 21:00 χθες το βράδυ γύρω από το ίδιο τραπέζι για το τελικό crash-test μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο νυχτερινός, νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών στην Οδό Νίκης, μετά από πολύωρη καθυστέρηση και ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων με τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν ανοικτά ζητήματα και ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες, στις 23:30, με τη συζήτηση να αφορά τις τράπεζες και πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με επίκεντρο την Eurobank.

Στη συνάντηση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και τους εκπροσώπους των δανειστών, παρούσα ήταν και η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Μετά τη συνάντηση παράγοντας του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η Eurobank θα μπορέσει να προχωρήσει σε ΑΜΚ σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά). Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

Η εξέλιξη με τις τράπεζες  ανέτρεψε τα προγραμματισμένα, για χθες το βράδυ, ραντεβού για τα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή τα εργασιακά, τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης με επίκεντρο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τα ενεργειακά που αφορούν το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιομηχανίας.

Η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρθηκε για σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει αυτή με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για σήμερα στις 3 το απόγευμα.

Επί της ουσίας πρόκειται για την τελική κατάληξη ενός παζαριού που κράτησε μήνες και η οποία θα κρίνει τις νέες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της και κυρίως την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και το αν θα βγει τελικά η Ελλάδα στις αγορές.

Ενδεικτική  είναι η δήλωση στο newpost.gr, ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: «Αν θέλαμε να κλείσουμε θα είχαμε συμφωνήσει εδώ και πέντε μήνες. Δεν κλείσαμε γιατί θέλαμε να περάσουμε τις δικές μας θέσεις στη διαπραγμάτευση», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πολιτικά, επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για συγκεκριμένες ρυθμίσεις ή ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πρόκειται για ένα bras de fer του τύπου «τι μπορούμε να πάρουμε και τι μπορούμε να δώσουμε».

Στο κλίμα αυτό η ίδια πηγή σημείωνε ότι «δεν έχει να κάνει το ένα θέμα με το άλλο, τα ζητήματα που είναι ανοικτά δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά το βλέπουμε συνολικά ως πακέτο. Κάνουν αυτοί πίσω σε πέντε ζητήματα, κάνουμε και εμείς πίσω σε άλλα πέντε, για να βρούμε λύσεις και να συμπληρωθεί το παζλ».

Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάριζε στο newpost.gr, ότι «δεν υπάρχει ζήτημα για το πώς θα γίνει η αναδιανομή του ποσού. Από τη στιγμή που θα έχουμε τα χρήματα, θα το διανείμουμε. Αφού φαίνεται ότι υπάρχει πλεόνασμα για το 2014, μπορούμε να διανείμουμε του 2013».

Στην κυβέρνηση πάντως, συζητείται όλες οι ρυθμίσεις να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση σε ένα νομοσχέδιο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο εφαρμοστικός νόμος- σκούπα θα έχει πολλά ή ένα μόνο άρθρο. Το τελευταίο ενδεχόμενο, δηλαδή το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις μόνο σε ένα άρθρο λύνει τα χέρια πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν προς το παρόν αντιρρήσεις, προκειμένου να το ψηφίσουν.