current views are: 1

16 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση06:33

Επιμένει για απολύσεις και «ψαλίδι» στο κοινωνικό μέρισμα η τρόικα

Λύση στις διαφωνίες και κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων θα επιχειρήσουν σήμερα κυβέρνηση και τρόικα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ η συμφωνία.

Δημοσίευση 06:33’
αρθρο-newpost

Λύση στις διαφωνίες και κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων θα επιχειρήσουν σήμερα κυβέρνηση και τρόικα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ η συμφωνία.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Λύση στις διαφωνίες και κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων επιχειρούν σήμερα κυβέρνηση και τρόικα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ η συμφωνία. Η συνάντηση των δύο πλευρών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί. 

Οι χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις πάντως ανέδειξαν διαφωνίες των δύο πλευρών σε κομβικής σημασίας ζητήματα όπως εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο με αποτέλεσμα να θεωρείται αβέβαιο το κλείσιμο τη συμφωνίας σήμερα.

«Πήγε καλά. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι δυσαρεστημένος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε Κυριακή, αλλά είμαστε κοντά. Από Κυριακή πρωί νέος γύρος διαπραγμάτευσης», ανέφερε χθες το βράδυ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια να περιγράψει την κατάσταση.  «Υπάρχει πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με αστερίσκους. Υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

Εξάλλου  τη Δευτέρα ενδεχομένως ο Γιάννης Στουρνάρας να πρέπει να μεταβεί στην Ευρώπη για συνεννοήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Στο τραπέζι σήμερα εκτός από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των «αγκαθιών» σε άλλους τομείς, θα βρεθεί το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος και η διανομή του. Η τρόικα ζητά «ψαλίδι» προκειμένου να υπάρξουν «μαξιλάρια» για πιθανές αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και διανομή του όποιου ποσού με «αναπτυξιακό χαρακτήρα». Η κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει δώσει υποσχέσεις για στήριξη ευπαθών ομάδων.

Αγκάθι αποτελεί επίσης και το φορολογικό νομοσχέδιο με τους δανειστές να εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τη μείωση των προστίμων. Η Αθήνα ωστόσο διαμηνύει ότι προτίθεται να νομοθετήσει μονομερώς αν δεν υπάρξει συμφωνία. 

Κοντά σε συμφωνία για τις τράπεζες 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο όπως είπε το θέμα είναι περίπλοκο καθώς εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com).

Ειδικότερα όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε επιστολή από τον Χοακίν Αλμούνια που επισήμαινε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες για την κρατική βοήθεια στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η DGcom ζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση, έλεγε η ίδια πηγή. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου. 

Διαφωνίες για τα εργασιακά 

Δύσκολα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά στα εργασιακά καθώς οι δανειστές επιμένουν στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση αν και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξη της συμφωνίας είναι πολύ κοντά.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016. 

Επιμένουν για απολύσεις στο δημόσιο 

Στο θέμα του Δημοσίου, που απασχόλησε τη συνάντηση της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεγάλο «αγκάθι» ήταν οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η τρόικα επιμένει για καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Από την πλευρά του, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις το 2015, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%». 

Διάσταση απόψεων για τα εργαλεία του ΟΟΣΑ 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ζήτημα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ εκφράστηκε στη βραδυνή συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και του Θανάση Σκορδά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά, αν και παραμένουν αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το γάλα, τα βιβλία αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τις υπόλοιπες όπως είπε το ίδιο στέλεχος υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για αυτό τον λόγο «αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες είτε να προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τα παραδείγματα άλλων χωρών».

Εκτός από το θέμα του ΟΟΣΑ, οι εκπρόσωποι της τρόικα έθεσαν εκ νέου θέμα για τις εμπορικές μισθώσεις,για τις οποίες η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής, δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. 

Αγκάθι  το πακέτο για τη βιομηχανία 

Χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε και το χθεσινό ραντεβού με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως οι δανειστές εκφράζουν τη διαφωνία τους για το πακέτο στήριξης της βιομηχανίας στο οποίο εκτός από τα μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ για τη βαριά βιομηχανία, αλλά και οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών


σχετικα αρθρα