Η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της Ρουμανίας με τη Γεωργία περνά μέσα από τον ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και την υλοποίηση κοινών έργων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Κονταντίν Νίτα, μετά τις επαφές με Γεωργιανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο αντιπροσωπεία της ρουμανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.

«Ένα από τα ισχυρά σημεία της Ρουμανίας είναι η τεχνογνωσία και εμπειρία του ρουμανικού εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συμμετοχή των ρουμανικών εταιρειών στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών και κατασκευής των υδροηλεκτρικών σταθμών στη Γεωργία. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανοιχτό πεδίο για την ανάπτυξη συνεργασίας με τη Γεωργία στις θαλάσσιες εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές. Όσον αφορά το τουριστικό δυναμικό των δύο χωρών, υπολογίζουμε στο κομμάτι που αφορά τον πολιτισμό και τον τουρισμό αναψυχής» δήλωσε ο κ.Νίτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Νίτα συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Γεωργιανής Κυβέρνησης, υπουργό Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γκέοργκι Κβιρικασβίλι για την πρόοδο των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την αύξηση του όγκου του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη διοργάνωση, το προσεχή Ιούλιο, στην Τιφλίδα, συνάντησης της Ρουμανο- Γεωργιανής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία και ενός οικονομικού φόρουμ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ακόμη, στην πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Οικονομίας της Ρουμανίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν, στην Τιφλίδα ή το Βουκουρέστι, στο προσεχές μέλλον.

Ο κ. Νίτα επιβεβαίωσε, στο πλαίσιο των συναντήσεων, τη δέσμευση της Ρουμανίας για την υποστήριξη της προοπτικής ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Γεωργίας.

Σε όρους όγκου εμπορικών συναλλαγών, η Γεωργία αποτελεί τον κυριότερο εταίρο της Ρουμανίας στον Καύκασο. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 315,52 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22,52% έναντι του 2012. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Ρουμανίας στη Γεωργία ανήλθαν σε 314,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 25,33%, ενώ οι εισαγωγές από τη Γεωργία στα 1,22 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 81,9%. Το εμπορικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό για τη Ρουμανία κατά 313,08 εκατ. ευρώ.