Έκκληση για κοινωνική ευθύνη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες έκανε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη από το βήμα συνεδρίου του συνδέσμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια που παρέστη στις εργασίες της εκδήλωσης.

«Πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αύξησή τους αν αυτό είναι δυνατόν, η προστασία των συμπολιτών μας ακόμη και αν οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί σε σχέση με παλαιοτέρα» είπε η ίδια. Σημείωσε ακόμη ότι «για τρία ευρώ που παράγονται στην Ελλάδα το ένα ευρώ συνδέεται άμεσα με εξωστρεφείς επιχειρήσεις και ότι περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί τη τελευταία χρόνια με στόχο την άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας.

Η κ. Σακελλαρίδη πρόσθεσε ότι η μείωση του κόστους εργασίας υπερκαλύφθηκε από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος ενέργειας με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να καθίστανται ακόμη μη ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι αναζητούν έξοδο από αυτή ή να αναστέλλουν λειτουργία παραγωγικών μονάδων».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι δράσεις του υπουργείου εκτελούνται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και ότι σύντομα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. «Όχι ευκαιριακές πωλήσεις στο εξωτερικό αλλά μακροπρόθεσμη στρατηγική εξωστρέφειας με εξαγωγές ως στρατηγική επιλογή της επιχείρησης αλλά και της χώρας γενικά» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διοικητικών πράξεων προς όφελος των εξαγωγών, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι χάθηκε το αξιακό κριτήριο τα τελευταία χρόνια και αναδείχθηκε το κριτήριο της κατανάλωσης και της ψεύτικης ευμάρειας. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης των έργων στους αυτοκινητοδρόμους κόστους 8 δισ. ευρώ και σχολίασε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει κλείσει ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια από το ΤΑΙΠΕΔ. Ανακοίνωσε ακόμη ότι σε δυο εβδομάδες θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χ. Μεγάλου ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι Έλληνες εξαγωγείς είναι η αιχμή του δόρατος της μετάβασης του μοντέλου της οικονομίας μας σε αναπτυξιακή τροχιά». Επισήμανε ότι υπάρχουν οι πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει το σύνολο της ανταγωνιστικότητας που έχει απωλέσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι σαφής η στροφή στη νέα παραγωγική βάση με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Η σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι καθοριστικό σημείο «και σύντομα η τράπεζα μας θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων» κατέληξε ο κ. Μεγάλου.