Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το έργο «Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες» παρουσιάστηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστηματων από το γενικό γραμματέα Χ. Τσαβδάρη, παρουσία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα.

Στην ημερίδα μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος τόνισε ότι με την από το 2015 ηλεκτρονική υποβολή του Πόθεν Έσχες «Θα επιτευχθεί ο έλεγχος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απελευθέρωσhτων ελεγκτικών μηχανισμών».

«Το πόθεν έσχες, ως όρος και διαδικασία ήταν κοντά στο όριο της απαξίωσης. Πρόσφατα ξαναβρήκε τη χαμένη του αίγλη και σημασία. Η υποχρέωση υποβολής και ελέγχου πόθεν έσχες, μετά από πολλές κοπιώδεις προσπάθειες των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόσφατα άρχισε να γίνεται ορατό στον Έλληνα Πολίτη ότι υπάρχει και η ερώτηση «πόθεν» και όχι απλώς η δήλωση "έσχες"», τόνισε προσθέτοντας πως:

«Οι νέες τεχνολογίες έχουν γίνει τόσο προηγμένες ώστε τα συστήματα πληροφορικής δεν χρειάζεται να γνωρίζουν για το τι ψάχνουν. Μπορούν να εντοπίζουν μη ομαλές καταστάσεις σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Μπορούν να κάνουν ανάλυση κινδύνου και να εξάγουν δείγματα ελέγχου με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τους δειγματοληπτικούς χειροκίνητους ελέγχους» και κατέληξε: 

«Το  υπουργείο Οικονομικών θα πρωτοστατεί με όλες τις δυνάμεις του στον έλεγχο κατά της διαφθοράς» πρόσθεσε ενώ προανήγγειλε το επόμενο βήμα, που είναι η αποσύνδεση του πόθεν έσχες με τη φορολογική δήλωση.

«Επόμενος στόχος να μην δηλώνονται στην περιουσιακή κατάσταση όσα στοιχεία ούτως ή άλλως καταγράφονται στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά και η απευθείας σύνδεση με τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των καταθέσεων του υπόχρεου υποβολής πόθεν έσχες».

«Το σύστημα αυτό το εκλαμβάνουμε ως σταθμό στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε με τη σειρά του ο Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες.