Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη μείωση των αγορών ομολόγων (tapering), για τρίτη συνεχόμενη φορά, και είναι πιθανόν να αναπροσδιορίσει την πολιτική της αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Μία μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της Fed κατά 10 δισ. δολάρια - 5 δισ. δολάρια κρατικών ομολόγων και 5 δισ. δολάρια ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια - θα περιόριζε το συνολικό ποσό των μηνιαίων αγορών της σε 55 δισ. δολάρια και θα κρατούσε την κεντρική τράπεζα στην πορεία της σταδιακής απόσυρσης του προγράμματος, όπως την είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος Πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Λιγότερο βέβαιο είναι τι θα πράξει η Fed σχετικά με τη μελλοντική πολιτική επιτοκίων. Από τον Δεκέμβριο του 2012, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι δεν θα εξέταζε την αύξηση των επιτοκίων έως ότου το ποσοστό της ανεργίας μειώνονταν τουλάχιστον στο 6,5%, εφόσον ο πληθωρισμός παρέμενε χαμηλός.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί ήδη στο 6,7%, εν μέρει λόγω της μη αναζήτησης εργασίας από αποθαρρυμένους ανέργους, και αξιωματούχοι θεωρούν ότι η οικονομία δεν είναι ακόμη έτοιμη για μία αύξηση του κόστους δανεισμού.