Καταρχήν συμφωνία επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών πέτυχε σήμερα το πρωί η ελληνική Προεδρία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ecofin Γιάννη Στουρνάρα, που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα. 

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό τον βασικό πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης και καλεί τα κράτη- μέλη της ΕΕ να τη στηρίξουν. «Ελπίζω ειλικρινά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχουμε θέσει, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες ευρωεκλογές», τονίζει ο κ. Στουρνάρας. 

Βάσει της σημερινής συμφωνίας, καθίσταται δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης με ευρείες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. Η έγκριση του συμφωνηθέντος κειμένου από τα κράτη- μέλη θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Ταμείου αυτού. 

Το συμφωνηθέν κείμενο επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης θα πρέπει να εγκριθεί από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των χωρών- μελών της ΕΕ και να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.

Τι προβλέπεται 

Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution Mechanism, SRM), στην οποία κατέληξε σήμερα το πρωί η ελληνική Προεδρία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπει την ταχύτερη κεφαλαιοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (Single Resolution Fund, SRF), μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. 

Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου με το ποσό των 55 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από εισφορές των τραπεζών, θα γίνει σε 8 έτη αντί των 10 ετών που προβλεπόταν αρχικά (με βάση την απόφαση του Ecofin τον περασμένο Δεκέμβριο). 

Το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την αρχή από όλες τις χώρες και το 70% μετά από τρία χρόνια. 

Ωστόσο, το Ταμείο δεν θα μπορεί να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εφόσον εξαντληθούν τα κεφάλαιά του. 

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη κίνηση της διαδικασίας για το κλείσιμο μίας τράπεζας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των υπουργών των χωρών να αμφισβητήσουν την κίνηση αυτή. 

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.