Μεγάλη μείωση κατέγραψε σήμερα ο δείκτης μετοχών MICEX του ρωσικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται αυστηρότερες από το αναμενόμενο κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν και ο δείκτης μετοχών MICEX υποχωρούσε περίπου 3% μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος Πούτιν αντιμετώπισε με σαρκασμό την αναγγελία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα καταθέσεων των ανθρώπων που τον ακολουθούν από την εποχή που ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του '90.

Δήλωσε, όμως, ότι η Μόσχα δεν πρέπει επί του παρόντος να προχωρήσει σε περαιτέρω αντίποινα κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε σαφές ότι η Ρωσία θα αυξήσει την οικονομική πίεση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η πρώην σοβιετική Δημοκρατία πρέπει να αποπληρώσει 11 δισ. δολάρια στη Μόσχα με βάση τη συμφωνία για την παροχή αερίου, οποία πρέπει να καταργηθεί, καθώς δεν εφαρμόζεται πλέον. Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρωστά στη Μόσχα συνολικά 16 δισ. Δολάρια.

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 20 ονόματα στη μαύρη λίστα των κυρώσεών τους, στα οποία περιλαμβάνονται ο τραπεζίτης του Κρεμλίνου Γιούρι Κοβάλτσουκ και η τράπεζά του, η Ρωσική Εμπορική Τράπεζα, ο έμπορος πετρελαίου και πρώτων υλών Γκενάντι Τιμτσένκο και οι αδελφοί Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ, οι οποίοι συνδέονται με μεγάλα συμβόλαια για αγωγούς φυσικού αερίου και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο επικεφαλής του επιτελείου του Πούτιν και αναπληρωτής του, ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή κυρώσεων και κατά βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας – περιλαμβανομένου του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των μετάλλων και ορυκτών και της αμυντικής βιομηχανίας –, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε στρατιωτικές κινήσεις στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αναφορά και μόνο σε μία τέτοια δυνατότητα θα πάγωνε τις επενδύσεις στη Ρωσία, επιβάλλοντας ένα άμεσο τίμημα στη Μόσχα για τη δράση της στην Κριμαία και λειτουργώντας αποτρεπτικά στην ανάληψη από αυτή περαιτέρω δράσης.

Η ΕΕ επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις της σε ακόμη 12 υψηλόβαθμούς αξιωματούχους της Ρωσίας και της Κριμαίας.