Την υποστήριξη των Αρχών του Χονγκ Κονγκ για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων κεφαλαίου και τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας στη Ρουμανία, επιδιώκει η ρουμανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για έργα που θα απαιτήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, για τα οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης, Λίβιου Ντραγκνέα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κυβερνήτη της ειδικής διοικητικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κίνα.

"Συζητήσαμε, κατόπιν αιτήματος του Ρουμάνου πρωθυπουργού, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Ζήτησα (από τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ) να προσπαθήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων του Χονγκ Κονγκ, τα οποία είναι πολύ ισχυρά κεφάλαια, καθώς και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τη χρηματοδότηση αρχικά όλων των έργων που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε από κοινού με την Κίνα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών και έδειξε ενδιαφέρον" ανέφερε ο κ. Ντραγκνέα, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres".

"Περαιτέρω, του μετέφερα πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα να επισκεφθεί τη Ρουμανία και με την ευκαιρία αυτή θα μπορούσε να φέρει κάποια σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας, εν δυνάμει χρηματοδότες επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, που πρόκειται να υλοποιήσουμε, αξίας τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, αν βέβαια επιτευχθούν" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεούνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού γραφείου της ειδικής διοικητικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ, επεσήμανε ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Χονγκ Κονγκ και Ρουμανίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο, καθώς και ότι ο ίδιος προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας τους.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ενθάρρυνε τις ρουμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ και να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για στενότερη οικονομική εταιρική σχέση (CEPA) μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά της ηπειρωτικής χώρας.