Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι πρόκειται να υπάρξει μια «αληθινή διελκυστίνδα» για το πώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να συνεισφέρουν ποσά στον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι ιδίως οι γερμανικές τράπεζες θα πληγούν σημαντικά.

«Παραμένει ακόμη ασαφές πώς ακριβώς θα οργανωθεί αυτή η εισφορά», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο Βερολίνο και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ως τώρα υποβάλει πρόταση στις κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έκαναν το τελικό βήμα για την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης χθες, συμφωνώντας να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φορέας για να αναδιαρθρώνει και να εκκαθαρίζει τις προβληματικές τράπεζες.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για την διαδικασία αυτή μέσα σε οκτώ χρόνια. Η Γερμανία επέμεινε στο ότι δεν πρέπει οι 18 χώρες της ευρωζώνης να μοιράζονται τα κόστη για τη διαχείριση ενδεχόμενων πτωχεύσεων τραπεζών μίας μόνο χώρας.

Ο Κ. Σόιμπλε πάντως τόνισε ότι η συμβολή των γερμανικών τραπεζών στο ενιαίο ταμείο αυτό «θα είναι υψηλή. Πάντοτε το έλεγα αυτό».