Οι Nokia και Microsoft ανακοίνωσαν ότι η εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, έναντι του ποσού των 7,2 δισ. δολαρίων, δεν θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. 

Αντίθετα, η φινλανδική εταιρεία αναμένει ότι η εξαγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων και σχετικών υπηρεσιών, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου. Αιτία της μετάθεσης της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της εξαγοράς φέρεται να είναι η καθυστέρηση έγκρισης από ορισμένες ασιατικές ρυθμιστικές αρχές.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση της Microsoft, η οποία διαβεβαιώνει το κοινό ότι η διαδικασία εξαγοράς συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία των Nokia-Microsoft, έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ έχει πάρει το «πράσινο φώς» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές 15 ακόμη χωρών. Ωστόσο, επειδή οι δύο εταιρείες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες και θυγατρικές σε αρκετές ασιατικές χώρες, κρίνεται απαραίτητη η έγκριση και από τις εκεί ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των εγκρίσεων που αναμένονται.

Η εξαγορά του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της Nokia από τη Microsoft ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία έπαιξε ο τότε επικεφαλής της Nokia, Stephen Elop, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα και στέλεχος της Microsoft. Μάλιστα, μετά την παραίτηση Ballmer από τη Microsoft, o Elop θεωρήθηκε ως ο πιθανότερος υποψήφιος αντικαταστάτης του, αλλά τελικά, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft ορίστηκε ο Satya Nadella.

Τελικά, ο Stephen Elop ανέλαβε το τμήμα Συσκευών και Στούντιο της Microsoft, δηλαδή το τμήμα στο οποίο θα ενταχθεί η Nokia μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Πρόκειται, πρακτικά, να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και όταν είχε τα ηνία της φινλανδικής εταιρείας. Βασική διαφορά ότι πλέον θα είναι υπεύθυνος και για άλλα προϊόντα της Microsoft, όπως τα Surface tablets και οι κονσόλες Xbox.

Με την εξαγορά η Microsoft ελπίζει να δώσει νέα ώθηση στο τμήμα smartphones, καθώς θα μπορεί να προσφέρει τις δικές της συσκευές σε συνδυασμό με το λειτουργικό σύστημα Windows Phone.