Την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, προκειμένου να υπογράψουν τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
 
Η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο και πλέον διανύουμε την τρίμηνη περίοδο, κατά την οποία η σύμβαση παραμένει σε ισχύ. Έτσι, η ΓΣΕΕ απηύθυνε πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), εγείροντας ερωτήματα, για την υπογραφή της νέας σύμβασης.
 
Η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών έληξε με θετικές ενδείξεις, καθώς συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να διατηρηθούν τα θεσμικά κεκτημένα της συλλογικής σύμβασης, όπως ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι τριετίες και το επίδομα γάμου. Παράλληλα, ΓΣΕΕ και εργοδότες κατηγόρησαν την τρόικα για απαράδεκτες απαιτήσεις και απόπειρα νέας βίαιης παρέμβασης στα εργασιακά.
 
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας στον Real FM, είχε χαρακτηρίσει την τρόικα «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν», ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για αλλαγές στα εργασιακά «ερήμην του ξενοδόχου», δηλαδή τους κοινωνικούς εταίρους. Αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι με βάση το νέο πλαίσιο το κρίσιμο θέμα του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί πλέον αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων, είπε ότι για την αποκατάστασή του η ΓΣΕΕ κινείται δικαστικά.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπογραφή νέας ΕΓΣΕΕ, διαμηνύοντας ότι «μας ενώνουν πολλά περισσότερα, από άλλες φορές». Επανέλαβε ακόμη ότι στηρίζει την πρόταση των εργοδοτών, για άμεση σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, με αντικείμενο πέντε κοινούς άξονες: α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή.
 
Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
 
- Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.
- Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.
- Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών.
- Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.
- Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
- Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.
 
Ντ. Μ.
TAGS