Απόσυρση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου με επιστολή στον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

Την εγκατάλειψη του σχεδίου επιβολής -από 1ης Απριλίου 2014- του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζήτησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντα, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση του μέτρου θα συνιστούσε άσκηση «μιας υπερβολικής και άσκοπης πίεσης στο οικονομικό περιβάλλον και τους καταναλωτές».

Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε ότι η αύξηση κατά 0,42 λέι (0,09 ευρώ) ανά λίτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ θα οδηγήσει σε πληθωριστική αύξηση των τιμών και σε μείωση της κατανάλωσης, τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις.

«Όσον αφορά τους μεταφορείς, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο θα οδηγήσει στην απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους σε περιφερειακό επίπεδο, με άμεση επίπτωση στον κύκλο εργασιών τους. Σε εθνικό επίπεδο, η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει τις μεταφορικές εταιρείες να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους τελικούς χρήστες, προκαλώντας έτσι την αύξηση των τιμών. Ένας ακόμη τομέας που πιθανότατα θα πληγεί είναι η γεωργία, που το 2013 συνεισέφερε αποφασιστικά στην ανώτερη των προσδοκιών οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας. Μια αύξηση κατά 7 λεπτά του ευρώ/λίτρο στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα εμποδίσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα αυτού, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες δε θα είναι τόσο ευνοϊκές όσο πέρυσι. Για τον πληθυσμό τα αποτελέσματα της αύξησης των τιμών θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανισορροπίες μεταξύ αγοραστικής δύναμης και εισοδήματος» ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος στην επιστολή, εξηγώντας τους λόγους για του οποίους θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει το μέτρο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, με την παρούσα ζητώ από εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, να εξετάσετε το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δεδομένου και ότι στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2014 υπάρχουν αποθεματικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθιστώντας την αύξηση του φόρου περιττή. Επιπλέον, είμαι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μεταρρύθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Φορολογικής Διοίκησης (ANAF) θα εξασφαλίσουν τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων το 2014, σύμφωνα και με τη δημόσια δέσμευσή σας» ανέφερε ο κ. Μπασέσκου.