Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% και πλέον από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η αύξηση αυτή, η οποία αναμένεται να είναι επώδυνη για τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς το φυσικό αέριο ήταν επιδοτούμενο από το κράτος ως σήμερα, αποφασίστηκε με βάση τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Για τις βιομηχανίες η αύξηση θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, ανέφερε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, με σκοπό η Ουκρανία να λάβει ένα δάνειο ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται στο Κίεβο από την 4η Μαρτίου και οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χάγη για να αφοσιωθεί στις συνομιλίες αυτές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ήταν ιδίως το ζήτημα της μείωσης των επιδοτήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες που ζητεί το Ταμείο, το οποίο υπολογίζει ότι οι μειώσεις φθάνουν το 7% του ΑΕΠ και ευνοούν τις ευπορότερες ομάδες που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Την απαίτηση αυτή, που προέβαλε το ΔΝΤ εδώ και καιρό, είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η επίτευξη συμφωνίας της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλαβαν την απόφαση να μας χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, θα μπορέσει να εκταμιευθεί μια πρώτη δόση», είπε σήμερα ο Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μια αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται επίσης στο Κίεβο από προχθές. Η ΠΤ δηλώνει έτοιμη να δανείσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για προγράμματα ανάπτυξης.