Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3786 δολ. από το επίπεδο των 1,3827 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3791 δολάρια.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα προκειμένου να διευκολύνει την ανάκαμψη γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Απέφυγε ωστόσο να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης πρόσθετων νομισματικών μέτρων, παρά μόνο στην περίπτωση που εμφανιστούν κίνδυνοι υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά το δολάριο φαίνεται να ευνοείται από την προσδοκία αύξησης των επιτοκίων, την οποία καλλιέργησε με την γνωστή της τοποθέτηση η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (J. Yellen)

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) οι συναλλαγές που καταγράφηκαν σήμερα ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 6,89% από 6,97% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,56% να υποχωρήσει στο 5,33% από το 5,35% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στο χρόνο διαμορφώθηκε στο 0,591% από 0,593%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,506% από 0,507%, το εξάμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,419% από 0,42%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,315%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,237% από 0,239%.