Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η τιμή στην οποία η Ουκρανία αγοράζει το φυσικό άεριο από τη Ρωσία θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου κατά 70% και θα διαμορφωθεί στα 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που αναμένεται να επιβληθούν από τον Απρίλιο είναι ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα προς την οικονομική καταστροφή.

Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας", προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.

Η οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς την Ουκρανία θα ανέλθει σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια, έπειτα από την ανακοίνωση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σήμερα στο Κίεβο ότι αποφασίσθηκε η χορήγηση βοήθειας ύψους 14 - 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών, με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα απελευθερώσουν κατά την ίδια διετία συμπληρωματική οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ που θα χορηγηθεί προς την Ουκρανία για τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία θα εγκριθεί όταν η Ουκρανία θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

"Ελπίζουμε να γίνει προς το τέλος του Απριλίου", σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της δόσης.

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως προς την ενέργεια, "δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων", είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, που εφαρμόζεται κατά παράδοσιν στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις. "Δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων", τόνισε ο Νικολάι Γκεοργκίεφ προσθέτοντας ότι νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού.