Περίπου 500.000 Βούλγαροι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστώντας αναγκαία την άμεση συγκρότηση ενός συμβουλίου ενεργειακών θεμάτων, αν η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό, δήλωσε στη βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τομέα της Ενέργειας, που ανήκει στην Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (KNSB), Μπόζινταρ Μίτεφ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων "Novinite", το συμβούλιο που προτείνεται από την Ομοσπονδία θα πρέπει να έχει περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο, πάνω στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Το οικονομικό κενό στο ενεργειακό σύστημα είναι αναμενόμενο να προκαλέσει προβλήματα, σημείωσε ο κ. Μίτεφ. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετηθεί καμία στοχευμένη πολιτική για τους ενεργειακά φτωχούς πολίτες, καθώς το κράτος επιχειρώντας να προσεγγίσει το ζήτημα διχάστηκε μεταξύ του "παγώματος" των λογαριασμών και μίας αύξησης των μισθών.

Επεσήμανε ακόμη πως η παροχή βοήθειας στις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι σαφώς καλύτερη λύση από μια τεχνητή διατήρηση των τιμών ενέργειας.

Η πρόταση συγκρότησης συμβουλίου ενέργειας περιλήφθηκε στη λίστα προτάσεων που υποβλήθηκαν χθες στη βουλγαρική κυβέρνηση, έπειτα από συνάντηση εμπειρογνωμόνων και επενδυτών του ενεργειακού τομέα.

Η ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον ζήτημα από τους εμπειρογνώμονες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Εν μέσω της διαμάχης μεταξύ της κρατικής Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) και της διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας (των τσεχικών CEZ και Energo-Pro και της αυστριακής EVN), σχετικά με αμφισβητούμενα απλήρωτα χρέη ύψους 350 εκατ. λέβα (178,9 εκατ. ευρώ) των τελευταίων στη ΝΕΚ, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται, ότι το ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας έχει μία τεράστια "μαύρη τρύπα", ως συνέπεια της οποίας μία αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη.

Για την έξοδο από την κρίση αναζητούνται άμεσες λύσεις, καθώς η βουλγαρική ρυθμιστική ενέργειας προειδοποίησε ότι θα αφαιρέσει τις άδειες των διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο έως το τέλος της εβδομάδας.