Οι ιαπωνικές επενδύσεις στη Ρουμανία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη της Ιαπωνίας στο Βουκουρέστι, Κέιζι Γιαμαμότο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του συμβουλίου της Επαρχίας Μούρες (Κεντρική περιφέρεια Ρουμανίας), Τσίπριαν Ντόμπρε και τον έπαρχο Κορνέλιο Γκρόσου, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τίργκου Μούρες. 

Περισσότερες από τις μισές των 170 ιαπωνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία βρίσκονται στην Τρανσυλβανία, πρόσθεσε ο κ.Γιαμαμότο, εξηγώντας ότι η περιοχή προτιμάται από τους Ιάπωνες επενδυτές, ως επί το πλείστον για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Ντόμπρε αναφέρθηκε στο παράδειγμα ρουμανο-ιαπωνικής επένδυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή στο χωριό Φαντανέλε, την περίοδο 2014-2016, θερμοηλεκτρικού σταθμού, που σχεδιάζεται να παράγει 250 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρόσου ανακοίνωσε το άνοιγμα περισσότερων θέσεων για ξένους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής που εδρεύει στο Τίργκου Μούρες, 25 εκ των οποίων για Ιάπωνες φοιτητές.