current views are: 1

28 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:00

ΕΣΕΕ: Επιφυλάξεις για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το λιανεμπόριο

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ως προς το λιανεμπόριο. 

Δημοσίευση 12:00’
αρθρο-newpost

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ως προς το λιανεμπόριο. 

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ως προς το λιανεμπόριο.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ως “απροσδιόριστες” τις επιπτώσεις στον θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών, ενώ υπογραμμίζει ότι «μετά την τρόικα και η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, ωθεί το υπουργείο να αναθεωρήσει δραστικά τον νόμο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που το ίδιο συνέταξε προ έξι μηνών και βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του, σε δοκιμαστική περίοδο αποτίμησης. Η προς ψήφιση διάταξη μιλά για πιλοτική εφαρμογή τουλάχιστον 3 τουριστικών περιοχών, όπου η απελευθέρωση θα είναι πλήρης».

Ελπίζουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης, όταν λέει τουριστικές εννοεί πράγματι τουριστικές αγορές και όχι για παράδειγμα τα κέντρα των πόλεων και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου, όπως τεχνηέντως ακούγεται και όπου θα μπορούν να ανοίξουν και όλα τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ., τα οποία καμία σχέση με τον τουρισμό δεν έχουν. Φήμες, οι οποίες καθόλου δεν λαμβάνουν υπόψη την γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι δεν συζητάει ούτε ζητάει άλλη Κυριακή πέραν των 7 θεσμοθετημένων με τον νόμο 4177/2013».

Επίσης, στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει, οι 3 τουριστικές περιοχές που θα καθοριστούν θα πρέπει να είναι αυτές που θα ζητήσουν αποκλειστικά και μόνο οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, επισημαίνει η συνομοσπονδία και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση οι ρυθμισμένες μέσω του τελευταίου νόμου, νησιωτικές και ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών έχουν έρθει να ικανοποιήσουν τις όποιες τοπικές ανάγκες, θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Προτείνει μάλιστα, ως βέλτιστη λύση, να δοθεί με ειδική διάταξη η δυνατότητα στους Αντιπεριφερειάρχες να διευκολύνουν με τις αποφάσεις τους τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στις τουριστικές αγορές των περιοχών τους.

Συμπερασματικά, η ΕΣΕΕ για το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων αναφέρει: «μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το πολυνομοσχέδιο Υπουργική Απόφαση, μας περιμένει πλέον και πάλι ένα τρίμηνο έντονων συζητήσεων και επαφών με το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα θέμα το οποίο όπως φαίνεται δεν κλείνει ποτέ, μέχρι να περάσει η ανεπιθύμητη από την συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς, πλήρης απελευθέρωση».

Υπενθυμίζει ότι εδώ και καιρό έχει ήδη πει ότι, τα καταστήματα των τουριστικών περιοχών που έχουν σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας για όλο τον χρόνο, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τον σχεδιασμό, τη διαβούλευση και την έκδοση των διοικητικών πράξεων των νομαρχών – αντιπεριφερειαρχών και των δημοτικών συμβουλίων. Περαιτέρω, πολλοί από τους εμπόρους στις αμιγείς τουριστικές περιοχές -κυρίως στα νησιά- θεωρούν αυτονόητα ότι έχουν άμεσο δικαίωμα λειτουργίας τις Κυριακές των θερινών μηνών και της τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο με τα βαριά διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, όσο και με την ποινική δίωξη του άρθρου 42 ν.1892/1990.

Απροσδιόριστες κρίνει, επίσης, τις επιπτώσεις και στον θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών, καθώς, όπως τονίζεται, ότι ξέραμε μέχρι σήμερα καταργείται «και αντικαθίσταται από ένα ασαφή και αβέβαιο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα εισαχθεί με Υπουργική Απόφαση εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του νόμου».

Επιπλέον, ήρθε και η ώρα της κατάργησης των ρυθμίσεων για τα καταστήματα stock και outlet, όπου και εκεί καταργείται το ισχύον καθεστώς, παραπέμποντας στις καλένδες τις νέες ρυθμίσεις που θα καθοριστούν και αυτές με Υπουργική Απόφαση.

Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει, τέλος, την πάγια θέση της ότι τέτοιες αλλαγές μεγάλου βεληνεκούς, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της αγοράς, δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των επίσημων φορέων του εμπορίου και απαιτείται πρώτα εξαντλητικός διάλογος και προσεκτικός σχεδιασμός τόσο με την ΕΣΕΕ, όσο και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην λειτουργία της αγοράς.


σχετικα αρθρα