«Δεν υπάρχει λογική εναλλακτική επιλογή» για την προμήθεια της Ευρώπης σε ενέργεια από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, δήλωσε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, και πρόσθεσε πως είναι απίθανο η Ρωσία να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου εξαιτίας της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία.

Πολλοί κάνουν σαν να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, άλλες από το προερχόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ενέργειας, σε ένα φόρουμ για την ενέργεια που οργανώθηκε από την περιφερειακή εφημερίδα Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ (NOZ).

"Ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις εμπορικές δεσμεύσεις της", υπογράμμισε επίσης ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Η Γερμανία εισάγει το 35% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο για ορισμένα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, πρώην δορυφόρους της Μόσχας. Πρόσφατα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε επικρίνει την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, εκτιμώντας πως αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Ευρώπης.

Η Νορβηγία, η οποία παρουσιάζεται συχνά ως ένας εναλλακτικός προμηθευτής, έχει περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητες, ενώ το αέριο που προέρχεται από την Ολλανδία δεν είναι αρκετά καλής ποιότητας, δήλωσε ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη NOZ.

Οι δηλώσεις του αυτές ερμηνεύτηκε πως έρχονται σε αντίθεση με αυτές άλλων γερμανών αξιωματούχων και κυρίως της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Η Μέρκελ είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως τα γεγονότα στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε "ένα νέο τρόπο να βλέπουμε την ενεργειακή πολιτική", ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Τομπίας Ντίνοβ, διευκρίνισε:

"Προφανώς" η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο, "και όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά από το φυσικό αέριο γενικά, γι' αυτό κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση" η οποία πρόκειται να επιτρέψει στη χώρα να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Δεν υπάρχει διαφορά" στο θέμα αυτό ανάμεσα στη συντηρητική καγκελάριο και το σοσιαλδημοκράτη υπουργό της, δήλωσε μία εκπρόσωπος της Μέρκελ.