Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση Ανοιχτού Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, «BRAVO 2014», από τον Οργανισμό Κοινωνικής Δικτύωσης QualityNet Foundation (QNF), στο ξενοδοχείο Hilton. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με αφορμή τους Απολογισμούς Βιωσιμότητας 2012, επιχειρήσεων και κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στον ανοιχτό, αξιόπιστο και συμμετοχικό διάλογο. 

Ο Θεσμός «BRAVO», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποστηρίζεται από το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην προστιθέμενη αξία της υιοθέτησης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο κ Ευθύμιος Βιδάλης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ και Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε και την πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020»: 

«Σήμερα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και γενικότερα η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της καλείται να διαχειριστεί μια νέα πρωτόγνωρη πραγματικότητα και να αναζητήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα της επιτρέψει, όχι μόνο να βγει από τη κρίση, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις βάσεις μιας Βιώσιμης Οικονομίας. Η Οικονομία αυτή θα μπορεί να διασφαλίσει την Κοινωνική Συνοχή μέσω της ισόρροπης ανάπτυξης του τρίπτυχου Οικονομία-Κοινωνία- Περιβάλλον. Έτσι με πρωτοβουλία του Qualitynet, ο ΣΕΒ και το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς Φορείς της αγοράς, ηγούνται της πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020». Η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός συστηματοποιημένου Διαλόγου, καθώς και στη δημιουργία μεθοδολογιών και εργαλείων που θα υποστηρίζουν την πορεία της χώρας μας προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη, τόσο σε μικροοικονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στο διάλογο που θα αναπτυχθεί και να συμβάλετε και εσείς στη διαμόρφωση της Βιώσιμης Ελλάδας που όλοι θέλουμε».

Η φετινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 4 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, όπως επιβεβαιώνεται από τη θερμή ανταπόκριση και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, επιχειρηματικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Όπως σημείωσε η Αντιπρόεδρος του QNF, κα Χρυσούλα Εξάρχου «Πριν από 4 χρόνια σχεδιάσαμε το θεσμό, με όραμα τη δημιουργία ενός συστηματοποιημένου διαλόγου για τα θέματα που άπτονται της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κοινών. Στόχος μας ήταν να γεφυρώσουμε το κενό που υπήρχε όσον αφορά στις δράσεις που αναπτύσσονται από τις επιχειρήσεις και στον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονταν αποδεκτές από τα κοινά στα οποία απευθύνονται. Φέτος, ο θεσμός «Bravo» εμπλουτίζεται με το «BRAVO IN ACTION», στο πλαίσιο του οποίου ο διάλογος θα αναπτύσσεται με βάση πλέον τα προγράμματα και τις δράσεις που υποστηρίζουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. Σας καλούμε όλους εσάς που Σας καλούμε όλους εσάς που ήσασταν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσετε να συμπορεύεσθε μαζί μας και να μας βοηθήσετε να εξελίξουμε τα διάφορα νέα πεδία του».

Συγκεκριμένα, στη φετινή εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Όπως σημείωσε ο κ. Κομνηνός, μέχρι το Πάσχα αναμένεται η ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου, θα ακολουθήσει διαβούλευση, ενώ το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Απολογισμών Βιωσιμότητας για το 2012 που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, από τον Αντιπρόεδρο ΔΣ ΣΕΒ και Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιο Βιδάλη.

Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής: 

1. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα Διοίκησης & Διακυβέρνησης Βιωσιμότητας (Governance) – ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, INTERAMERICAN Α.Ε., Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΙΤΑΝ

2. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα εμπλοκής Κοινωνικών Εταίρων και ουσιαστικότητας (materiality) - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, INTERAMERICAN Α.Ε., Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΙΤΑΝ

3. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος (environment) - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, WIND ΕΛΛΑΣ 3. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,  S&B  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

4. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα των εργασιακών σχέσεων (labor relations) - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, S&B  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

5. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα Καταναλωτών & Αγοράς (Consumers & Market) – COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, INTERAMERICAN Α.Ε., WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε., ΧΑΛΚΟΡ

6. Καλύτερη προσέγγιση στα θέματα της Κοινωνίας (Society) – ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, INTERAMERICAN Α.Ε., WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, ΤΙΤΑΝ, S&B  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

7. Καλύτερος απολογισμός συνολικά - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, INTERAMERICAN Α.Ε., WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε, Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.