Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, ενέκρινε την εκταμίευση 83,3 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος στήριξης από Διευρυμένο Πιστωτικό Μηχανισμό, ύψους 891 εκατομμυρίων SDR (Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων), δηλαδή περίπου 1 δισεκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής επιτρέπει την εκταμίευση 74,25 εκατομμυρίων SDR (περίπου 83,3 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε επίσης την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης για τους δημοσιονομικούς στόχους τέλους Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την στήριξη της ανάκαμψης για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού.

Πριν την απόφαση, είχε κατατεθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου η έκθεση της υπεύθυνης της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο, Ντέλιας Βελκουλέσκου, με θετικές αναφορές για την υλοποίηση του μνημονίου που συμφώνησε η τρόικα με τις κυπριακές αρχές.

Μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, θα δοθεί και γραπτή δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία θα αναφέρεται στην πορεία του κυπριακού οικονομικού προγράμματος.