Ως θετική εκτιμά την επικείμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, μεταδίδει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θα αποφασίσουν μετά το καλοκαίρι σε ενδεχόμενη περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διάρκειας υφιστάμενων δανείων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται και το γεγονός τούτο βαρύνει στους υπολογισμούς επί της βιωσιμότητας του χρέους της, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Μετά το καλοκαίρι θα εξετάσουμε τα πάντα» είπε. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές της, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, και η βιωσιμότητα του χρέους παραμείνει ως πρόβλημα, «είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα» είπε.

«Τι είναι τα περισσότερα; μια σειρά από παραδείγματα έχουν δοθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης ή της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων» είπε. «Αλλά αυτό επίσης εξαρτάται από την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως πρόσθεσε, ελπίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε μια θετική απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές καταβολές προς την Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησής τους αύριο 1 Απριλίου στην Αθήνα.

«Λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ προβλέπονται» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα μας συμβουλεύσει και για το ποσό που απαιτείται».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σοφή την απόφαση επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. «Αλλά πρέπει επίσης να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες». «Έτσι, (η Ελλάδα) αρχίζει προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο, αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Σιγά- σιγά εκδίδεις ομόλογα. Πρώτα βραχυπρόθεσμα και μετά, σταδιακά πιο μακροπρόθεσμα» είπε. «Είναι καλό που ξεκινούν εφέτος».