Η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) διαθέτει αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα (FX) ώστε να υπερασπιστεί το εθνικό νόμισμα της χώρας, δήλωσε η διοικητής της NBS, Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Blic".

Η NBS, όπως γνωστοποίησε η κ. Ταμπακόβιτς, πριν από το Σαββατοκύριακο προχώρησε στην αγορά 20 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά φέτος και ενώ τους τρεις τελευταίους μήνες είχε προβεί μόνο σε πωλήσεις ξένου νομίσματος.

"Επί συνόλου 86 ημερών το 2014, 820 εκατ. ευρώ πωλήθηκαν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος" σημείωσε η κ. Ταμπακόβιτς, προσθέτοντας ότι η NBS παρενέβη στην αγορά ώστε να μετριάσει την υπερβολική ημερήσια μεταβλητότητα του εγχώριου νομίσματος και να διευκολύνει τις συναλλαγές στη διεθνή αγορά συναλλάγματος".

Η διοικητής της NBS διευκρίνισε ότι το σερβικό δηνάριο έχει εξασθενήσει από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της εποχικής αύξησης της ζήτησης στην αγορά συναλλάγματος από εισαγωγείς ενέργειας, καθώς και των τάσεων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.

Η κ. Ταμπακόβιτς επεσήμανε ότι τα αποθέματα διεθνούς συναλλάγματος της NBS βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο- στα 10,6 δισ. ευρώ, υψηλότερο από ό,τι ορίζουν όλα -ακόμη και τα πιο αυστηρά- κριτήρια για το βέλτιστο μέγεθος των συναλλαγματικών αποθεμάτων.