Η μείωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στο 0,5%, σύμφωνα με μια πρώτη προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, δηλαδή σε χαμηλό τετραετίας, αυξάνει την πίεση η οποία ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αναλάβει δράση για να αποκρούσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές.

Ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν βρισκόταν στο 0,7%. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός μπήκε ακόμη βαθύτερα σε αυτήν που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου». Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009, όταν η ευρωζώνη πάσχιζε να βγει από την ύφεση που είχε προκαλέσει η κρίση του κρατικού χρέους.

Η πρόβλεψη γενικά συνάδει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολλοί εκ των οποίων ανέμεναν πτώση του πληθωρισμού στο 0,6%. Οι αναλυτές αναμένουν ο πληθωρισμός να αυξηθεί τον Απρίλιο, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια δραστική κίνηση, όπως μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της, την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία συνεδρίασή του το Διοικητικό της Συμβούλιο, σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μεταξύ οικονομολόγων, αλλά η αντεστραμμένη καμπύλη στις χρηματαγορές δημιουργεί προσδοκίες περί περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

Παρά το ότι δεν αναμένεται να υπάρξει μια τέτοια απόφαση αυτή την Πέμπτη, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκιά της στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό θα σημάνει ότι τα επιτόκια των χωρών του πυρήνα θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, ωθώντας τους επενδυτές σε τίτλους πιο αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών καθώς πλέον κυνηγούν καλύτερες αποδόσεις.

Τα ιταλικά 10ετή ομόλογα παρέμειναν σταθερά σήμερα στο 3,31%, ενώ η απόδοσή τους μειώθηκε σε χαμηλό 8½ ετών την Παρασκευή (3,261%). Τα ισπανικά ομόλογα έπεσαν κατά μόλις 1 μονάδα βάσης στο 3,23%, αλλά κοντά στο χαμηλό οκταετίας, στο 3,20%. Το επιτόκιο των πορτογαλικών ομολόγων επίσης μειώθηκε 2 μονάδες βάσης στο 4,03%, αφού μειώθηκε κάτω από το 4% για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια την Παρασκευή. Τα ιρλανδικά ομόλογα βρίσκονταν μόλις 4 μονάδες βάσης πάνω από το ιστορικό τους χαμηλό, στο 2,974%.

Ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει εκ νέου, εάν υπάρξουν ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης της προοπτικής του πληθωρισμού.

Πέραν της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης του κόστους δανεισμού αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.