Η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Μάρτιο, αλλά η ανάκαμψή του σε όλη την περιοχή φαίνεται περισσότερο παγιωμένη, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit.

Αυτό που είναι ανησυχητικό για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής είναι ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους για να τονώσουν τις πωλήσεις τους, αναφέρει το Ρόιτερς.

Ο γενικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μειώθηκε στις 53 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας), ενώ ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές των προϊόντων υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. «Η έρευνα σκιαγραφεί μία εικόνα ανάκαμψης του μεταποιητικού τομέα που έχει ευρεία βάση, με την παραγωγή να αυξάνεται σε όλες τις χώρες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009 και πολύ κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λίγο χαμηλότερος από το 2%. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της κατά τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά την παραγωγή των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και θεωρείται ως καλή ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας, αυξήθηκε στις 55,6 μονάδες από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η Γαλλία έδειξε περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης και η γερμανική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή. Ο ιταλικός δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών και ο ισπανικός δείκτης σε υψηλό 47 μηνών. Ο κ. Γουίλιαμσον, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση των παραγγελιών και του γενικού δείκτη μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα τον Απρίλιο και ότι οι αποπληθωριστικές ενδείξεις αυξάνουν την πιθανότητα περαιτέρω νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ.