Ιδιαίτερη θέση στο Εurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο εκτός από την Ελλάδα φαίνεται ότι είχε και η Ουκρανία και το ζήτημα της σταθεροποίησης της οικονομίας της δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων. Ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, σχολίασε κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου την οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί δίπλα στην χώρα και να βρει τρόπους να παράσχει ικανοποιητική στήριξη.

Όπως επεσήμανε, η Ε.Ε μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο κ. Ρεν περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο η ΕΕ πρέπει να εστιάσει για την ανάπτυξη. «Χρειάζεται οικονομική ανακατάταξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προυποθέσεις οικονομικής σταθεροποίησης στην Ουκρανία και αυτό είναι κάτι πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά.».

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι αισθητή. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν ωστόσο κάποια προβλήματα κυρίως στην Ιρλανδία. Η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων στα κράτη μέλη όμως αποδεικνύει ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα. Επίσης υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην τραπεζική ενοποίηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεν.

Έτσι, ο κ. Ρεν δεν παρέλειψε να φέρει στο προσκήνιο την πολύχρονη ομηρία της Ιρλανδίας στο καθεστώς της εποτείας και της επιβολής μέτρων λιτότητας, «εώς ότου επιστραφεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής» που έχει λάβει, όπως είπε.

Σχετικά με την Πορτογαλία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι στις 5 Μαΐου θα εξεταστεί η στρατηγική εξόδου της Πορτογαλίας από το μνημόνιο.