Η σύγκλιση των τιμών που ισχύουν στη ρουμανική αγορά ενέργειας και μεταφορών, με εκείνες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ένα μέσο προκειμένου η Ρουμανία να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές στους συγκεκριμένους τομείς, δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Βουκουρέστι, Άντρεα Σάχτερ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, με αντικείμενο την έγκριση από το συμβούλιο του Οργανισμού, των δύο πρώτων αξιολογήσεων της συμφωνίας που έχει συνάψει με τη χώρα.

Η κ. Σάχτερ επεσήμανε ότι ο ενεργειακός τομέας και ο τομέας των μεταφορών στη Ρουμανία παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις. Ως παράδειγμα έφερε τις ταχύτητες των τρένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Αναγνώρισε, ωστόσο, την πρόοδο που το ρουμανικό κράτος επέτυχε στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου, όπου τα σχετικά χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν.

«Ως εκ τούτου, η απορρύθμιση (deregulation) των αγορών είναι απαραίτητη για να συνεχιστούν επενδύσεις. Η τρέχουσα διαδικασία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρουμανία είχε μια καλή οικονομική ανάπτυξη το περασμένο έτος, από τις υψηλότερες στην ΕΕ, και ο στόχος αυτός πρέπει εκπληρωθεί για να μειωθεί το χάσμα» δήλωσε η αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία για τους μη οικιακούς καταναλωτές απελευθερώθηκε πλήρως από 1ης Ιανουαρίου 2014 και για τους οικιακούς καταναλωτές θα απελευθερωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Αντίστοιχα, στην αγορά φυσικού αερίου, οι τιμές θα απελευθερωθούν πλήρως στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και για τους οικιακούς καταναλωτές στις 31 Δεκεμβρίου 2018.