Σε νέα φάση εισήλθε σήμερα η ιδιωτικοποίηση της σλοβενικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας "Telekom Slovenije", καθώς ο κρατικός οργανισμός διαχείρισης ακίνητης περιουσίας "SOD" δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την απόκτηση ποσοστού 75,58% των μετοχών της εταιρείας, που προτίθενται να πωλήσουν το κράτος και ένας αριθμός μικρομετόχων.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, που δημοσιεύθηκε στις οικονομικές εφημερίδες "Finance" και "The Financial Times" και στην ιστοσελίδα του "SOD" , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στον οικονομικό σύμβουλο της εταιρείας, τη "Citigroup Global Markets", μέχρι τις 23 Απριλίου.

Η συγκέντρωση εκδηλώσεων ενδιαφέροντος αποτελεί την πρώτη φάση για την επιλογή αγοραστή στην "Telekom Slovenije", ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγηση δέουσας επιμέλειας (due diligence- εποπτική διαδικασία που περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση των χρηματοοικονομικών στοιχείων μιας επιχείρησης) για τα μέρη που θα επιλεγούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο της πώλησης.

Η "Telekom Slovenije" βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 15 εταιρειών, που η κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει στο πρώτο "κύμα" αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το κράτος διαθέτει προς πώληση συνδυασμό μετοχών που έχει στην κατοχή του, το οποίο αντιστοιχεί στο 72,75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ στη διαδικασία εντάχθηκαν αρκετοί άλλοι μικρομέτοχοι, αυξάνοντας το συνολικό προσφερόμενο μετοχικό κεφάλαιο στο 75,58%.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς προσπαθειών για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, που χρονολογούνται από την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, με την προηγούμενη απόπειρα πώλησης να τοποθετείται στο 2008, όταν το κράτος προσέφερε μερίδιο 49,7% των μετοχών. Τότε εμφανίστηκαν επτά υποψήφιοι αγοραστές, ενώ δύο εξ αυτών- η "Bain Capital & Axos Capital & BT" και ο ισλανδικός τηλεπικοινωνιακός φορέας "Skipti"- παρέμειναν μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Ωστόσο, η επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με την επίβλεψη της πώλησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα έπρεπε να τερματισθεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των προσφορών δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Όπως και το 2008, η γερμανική Deutsche Telekom αναμένεται να είναι μεταξύ των ισχυρότερων υποψηφίων αγοραστών. Η βρετανική Telekom φέρεται να μην έχει στα σχέδιά της να υποβάλλει εκ νέου προσφορά και η νορβηγική Telenor κρατά σε αυτή τη φάση "κλειστά τα χαρτιά της", ενώ ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει ρωσικές και τουρκικές εταιρείες.

Το κράτος -ως πωλητής- και ο οικονομικός σύμβουλος διατήρησαν το δικαίωμα άνευ επεξηγήσεων τροποποίησης ή τερματισμού της διαδικασίας πώλησης.