Ο απελθών υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να τον προτείνει για να αναλάβει μια θέση επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αφέθηκε εκτός κυβερνητικού νυμφώνος στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Ολάντ είναι πράγματι πιθανό να ανακοινώσει πως προτείνει τον 56χρονο Μοσκοβισί για να αναλάβει μια θέση στην Κομισιόν όταν σχηματιστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα φέτος.

«Όταν κάποιος επιλέγεται για κάποιο κορυφαίο αξίωμα, επαφίεται στον πρόεδρο να το ανακοινώσει — κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σύντομα», είπε ο Μοσκοβισί, το πιο προβεβλημένο στέλεχος των Σοσιαλιστών που έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχήματος στον σημερινό ανασχηματισμό, μετά την σαρωτική ήττα του κόμματος στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 ο Μοσκοβισί σχολίασε πως ένας τέτοιος διορισμός θα αποτελούσε μια αναγνώριση της επιτυχίας των χειρισμών του στις κρίσεις κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, καθώς και του γεγονότος πως κατάφερε η Γαλλία να εξασφαλίσει διετή παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος μιλάει καλά αγγλικά και είναι εξοικειωμένος με τα ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα και τις διαδικασίες των Βρυξελλών, θεωρείται από πολλούς ένας άνθρωπος που θα ταίριαζε στην Επιτροπή.

Ως υπουργός Οικονομικών πάντως ο Μοσκοβισί είχε περιέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο ρυθμός της ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας υπολείπεται αυτών πολλών άλλων κρατών της ευρωζώνης. Το γεγονός πως το Παρίσι προχώρησε σε αυξήσεις φόρων δεν συνέβαλε στη δημοτικότητα του, η οποία κατακρημνίστηκε.

Μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλέξει τα μέλη της με βάση τις υποψηφιότητες που θα υποβάλουν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Γνωστός κεϊνσιανός, ο Μοσκοβισί πρόβαλε αντίσταση στην εμμονή του Βερολίνου να επιβληθεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη και έδωσε μάχη, με κάποια επιτυχία, να υιοθετηθεί μια πολιτική πιο φιλική στην ανάπτυξη.

Ο Ολάντ είχε διορίσει τον Μοσκοβισί υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2012. Ο Μοσκοβισί ηγήθηκε της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όμως το κύρος του Μοσκοβισί αμφισβητήθηκε έντονα καθώς συχνά εμφανιζόταν να συγκρούεται με ασυνήθιστη σφοδρότητα για θέματα-κλειδιά με τον ως σήμερα υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, η ισχύς του οποίου μεγεθύνεται καθώς ανέλαβε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο: αυτό του υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας.