Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να ανακοινώσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. 

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσει την πολιτική της αυτή την εβδομάδα, τα τελευταία στοιχεία - που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο - έχουν αυξήσει τα «στοιχήματα» ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει σύντομα περισσότερα για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού. Σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, οι 54 από τους 57 οικονομολόγους προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, ενώ ένας οικονομολόγος προέβλεψε μείωση του επιτοκίου στο 0,1% και οι άλλοι δύο στο 0,15%. 

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες την ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της, προειδοποιώντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός ("low - flation" τον αποκάλεσε) στις αναπτυγμένες οικονομίες ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,3758 δολάρια. Από έρευνα που έκανε το πρακτορείο Ρόιτερ μεταξύ 60 οικονομολόγων προκύπτει η πρόβλεψη ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,37 δολάρια σε ένα μήνα, στα 1,33 δολάρια σε έξι μήνες και στα 1,29 δολάρια σε ένα έτος.

TAGS