Άκαρπη απέβη η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου στην κροατική κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Petrokemija.

Ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Ιβάν Βρντόλιακ, ανακοίνωσε χθες ότι θα γίνει αναδιάρθρωση της εταιρείας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της, καθώς δεν υποβλήθηκε ούτε μία δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της εδρεύουσας στην πόλη Κουτίνα (κεντρική Κροατία) εταιρείας. 

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Petrokemija θα πρέπει να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό και η Επιτροπή Εποπτείας θα πρέπει να το εγκρίνει και να αναμορφωθεί η εταιρεία, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, το κράτος και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ανέφερε ο υπουργός.

"Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους αναδιάρθρωσης, είμαι όμως πεπεισμένος ότι θα το πετύχουμε" πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε το ενδεχόμενο η Petrokemija να οδηγηθεί σε πτώχευση.

 Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στην Petrokemija τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας πρόθεση να διατηρήσει τουλάχιστον το 25% συν μία μετοχή στην ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας.

Η τσεχική εταιρεία Agrofert, η αυστριακή Borealis και η ουγγρική Nitrogenmuvek ήταν οι τρεις πιθανοί επενδυτές, καθώς οι μη δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλαν είχαν προκριθεί στην τελευταία φάση της διαδικασίας, που τελικά δεν προχώρησε.