current views are: 1

3 Απριλίου 2014
Δημοσίευση11:45

Reuters – FT: «Τον Απρίλιο η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα»

Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Δημοσίευση 11:45’
αρθρο-newpost

Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση πενταετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε χθες σε χαμηλό τετραετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα για συζητήσεις για την πρωτοποριακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα» δήλωσε ένας τραπεζίτης. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει καθορισθεί ακόμη και είναι πιθανό ο τελικός κατάλογος των τραπεζών να μπορεί να αλλάξει, δήλωσαν οι δύο πηγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες στο Reuters ότι η πρώτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα έτη αποκλεισμού θα είναι διερευνητική και ότι η χώρα προσβλέπει στη δυνατότητά της να χρηματοδοτείται χωρίς βοήθεια από το 2016. «Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Κοιτάξτε απλώς τι συνέβη στο Eurogroup – όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα “έχει περάσει τώρα τα δύσκολα”» δήλωσε ο υπουργός.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον Φεβρουάριο του 2012.
Το ομόλογο με επιτόκιο 2% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύεται τώρα στην τιμή 80,5 έως 81,5, η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση 6,08% – 5,90%, αναφέρει το Reuters.

Τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο ομόλογο διαπραγματευόταν σε τιμή 14 και η απόδοσή του ήταν 31%.

Μία σειρά ελληνικών εταιρειών έχουν εκδόσει ομόλογα πρόσφατα. Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε με επιτυχία τριετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Η ΔΕΗ προγραμματίζει να πουλήσει (ομόλογα) 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters.

Τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να δίνουν ενδείξεις ότι η εξαετής ύφεση τελειώνει και ότι η χώρα κατέγραψε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι, επιτρέποντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της. Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων τους, σημειώνει το πρακτορείο.

Μπαράζ δημοσιευμάτων

Την ίδια ώρα, θετικά υποδέχεται ενδεχόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχεδόν στο σύνολό του, ο διεθνής Τύπος.

Με τίτλο «Επιτέλους λάμπει ένα φως» η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι αν η Ελλάδα δανειστεί και πάλι χρήματα από ιδιώτες επενδυτές θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Γίνεται αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ακρόπολη και στους επαίνους για την Ελλάδα εκ μέρους Ευρωπαίων ηγετών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, καθώς και στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η έμφαση τώρα δίνεται στην ανάπτυξη.

Σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ακούγεται παράδοξο κι όμως είναι μεγάλη επιτυχία το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και μπορεί πάλι να δανειστεί – έστω και με μεγαλύτερο τόκο, γράφει η Welt.

Η Ελλάδα θέλει να αποφύγει νέο πρόγραμμα βοήθειας, γράφει και η Zeit. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ΥπΟικ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ακόμα 11 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει και που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα. H Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γιορτάσει την επιστροφή της στις αγορές, γράφει το Focus.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες του οικονομικού περιοδικού Format, το οποίο έχει τίτλο «Ελλάδα: Η γρηγορότερη επιστροφή όλων των εποχών». Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την άνοδο 182 μονάδων που έχει σημειωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2012, όταν ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Επιπρόσθετα, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 23%, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 34 χωρών που εκδίδουν ομόλογα και που καταγράφονται στο «World Bond Index» του Bloomberg.


σχετικα αρθρα