Συμβατή με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που διέπει το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων είναι η απόφαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας να επιστρέφει στους αδειούχους οδικούς μεταφορείς της χώρας τα 4 από τα 7 λεπτά, που αντιστοιχούν στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία επιβλήθηκε από την 1η Απριλίου 2014.

Τη διαβεβαίωση έδωσε χθες σε δηλώσεις του, από το ρουμανικό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω απόφαση πρόκειται να συζητηθεί και με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά την επόμενη επίσκεψή τους στο Βουκουρέστι.

«Δεν υφίσταται κανένας υπερ-φόρος. Υπάρχει ένας ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει μία συγκεκριμένη αξία. Μέχρι τώρα ήταν 330 ευρώ για τα χίλια λίτρα πετρελαίου ντίζελ. Θα είναι τώρα 400 ευρώ για χίλια λίτρα, εκ των οποίων τα 40 ευρώ θα επιστρέφονται σε όσους προσκομίζουν τιμολόγια. Η επίπτωση (από την αύξηση) για το πετρέλαιο κίνησης στον τομέα της γεωργίας είναι μηδενική. Το σύστημα που εγκρίναμε σήμερα είναι στη βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού, που ήδη εφαρμόζεται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα να επιστρέφεται αυτό το τμήμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης υπό το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης στους αδειούχους οδικούς μεταφορείς. Έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του καθεστώτος αυτού. Θα το συζητήσουμε και με τους εμπειρογνώμονες του ΔΤΝ, όταν έλθουν, στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Τους έχω ήδη ενημερώσει», σημείωσε ο κ. Πόντα.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί το τρίτο τρίμηνο του 2014 για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. «Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα βιαζόμασταν να εκδοθεί η σχετική διάταξη, καθώς το σύστημα πρόκειται να ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες και πρακτικά, όταν την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια του δεύτερου τριμήνου ξεκινήσουν να καταφθάνουν», πρόσθεσε.