Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% και το επιτόκιο για αποδοχή καταθέσεων από τις τράπεζες στο μηδέν, ελπίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα αποκτήσει δυναμική χωρίς πρόσθετη στήριξη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας αναμένουν μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και ότι θα ληφθούν μέτρα, εάν αυτή «σέρνεται» για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή τόνου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κ. Ντράγκι φάνηκε να θέτει πολύ υψηλά τον πήχη για την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. «Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα εξετάσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να δράσουμε γρήγορα, εάν χρειασθεί», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να μην αφορά μόνο τα επιτόκια: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέσα, στο πλαίσιο της εντολής του να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους μίας πολύ μεγάλης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε , προσθέτοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το τύπωμα χρήματος (η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση). «Στη διάρκεια της συζήτησης αυτής, μιλήσαμε για τη μείωση των επιτοκίων, για τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, για την επιμήκυνση της διάρκειας των δημοπρασιών χορήγησης απεριόριστης ρευστότητας με σταθερό επιτόκιο από την ΕΚΤ, για την ποσοτική χαλάρωση.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να σχεδιασθεί προσεκτικά, ώστε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνεται κυρίως μέσω των τραπεζών. «Στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι άμεσο σε όλες τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι μία οικονομία που βασίζεται στις αγορές κεφαλαίων. Στην Ευρώπη, η οικονομία βασίζεται στο κανάλι του τραπεζικού δανεισμού… και το πρόγραμμα πρέπει να σχεδιασθεί προσεκτικά για να λάβει υπόψη το στοιχείο αυτό», σημείωσε.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,4% στα 1,3716 δολάρια. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο, επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε το 2009 που η οικονομία της ήταν σε βαθιά ύφεση. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού (σ.σ.: μείωσης του γενικού επιπέδου των τιμών) παραμένει περιορισμένος και χαρακτήρισε δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο, εν μέρει επειδή οι διακοπές του Πάσχα πέφτουν φέτος τον Απρίλιο, ενώ πέρυσι ήταν τον Μάρτιο, καθυστερώντας συνεπώς την επίπτωση στις τιμές από την αύξηση του τουρισμού και των τιμών των ξενοδοχείων κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών. «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν σημειώθηκε μεταβολή στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δυσκολεύει τη μείωση του χρέους της Ευρωζώνης και την οικονομική προσαρμογή της πιο δύσκολη. Όσον αφορά την ανεργία, ο τραπεζίτης δήλωσε: «Τα επίπεδα της ανεργίας τα οποία –αν και έχουν σταθεροποιηθεί και βλέπουμε κάποιες οριακές βελτιώσεις– είναι πολύ υψηλά. Και όσο περισσότερο διατηρούνται, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν διαρθρωτικά, δηλαδή πολύ δυσκολότερο να μειωθούν ή να μειωθούν με συμβατικά μέτρα πολιτικής».