Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault έχει καταργήσει ως τώρα περίπου 2.500 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των μονάδων της που είχε συνάψει η διοίκησή της με γαλλικά συνδικάτα.

Συνολικά 7.500 θέσεις εργασίας αναμένεται να καταργηθούν έως το 2016 και η επιχείρηση, που έχει ήδη κάνει το ένα τρίτο εκ των περικοπών αυτών, οδεύει να επιτύχει τους στόχους της, ανέφερε η διοίκησή της.

«Έχουμε ολοκληρώσει περίπου το ένα τρίτο του στόχου» των συνολικά 7.500 θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν βάσει του 3ετούς αυτού σχεδίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού της επιχείρησης, ο Ζαν Αγκιλόν, προσθέτοντας ότι χάρη στη συμφωνία αυτή θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύτηκε πέρυσι να μην προβεί στο κλείσιμο εργοστασίων με αντάλλαγμα την αύξηση των ωρών εργασίας, το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων και την κατάργηση τουλάχιστον 7.500 θέσεων εργασίας έως το 2016.

Η συμφωνία, στην οποία συμφώνησαν τα τρία από τα τέσσερα μεγάλα γαλλικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία, προέβλεπε την αύξηση της εγχώριας παραγωγής κατά περίπου το ένα τρίτο —στα 710.000 οχήματα—, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο να περιοριστεί το κόστος των εργοστασίων.

Η Renault ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τα συνδικάτα μείωσε το χάσμα του ωριαίου κόστους εργασίας μεταξύ των Γάλλων και Ισπανών εργαζομένων της από το 2010.

«Είναι η πρώτη φορά που το γαλλικό ωρομίσθιο μειώθηκε, χάρη σε αυτή την συμφωνία», δήλωσε η Μαρί-Φρανσουά Νταμεσέν, επικεφαλής της διεύθυνσης ανθρώπινων πόρων της συμμαχίας με την ιαπωνική Nissan.

Παρόλα αυτά, το γαλλικό κόστος εργασίας συνεχίζει να είναι ένα «από τα υψηλότερα στα εργοστάσιά μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Νταμεσέν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν η Ρενό θα επιδιώξει περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας από τα συνδικάτα μετά τη λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας.

Στην Ισπανία, πρόσθεσε η ίδια, έχουν ήδη υπογραφεί τρεις τέτοιες συμφωνίες: «μόλις δημιουργήθηκε η δυναμική συνέχισαν στο ίδιο πλαίσιο. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο ίδιο πνεύμα».

TAGS