Ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία είχε γίνει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η μείωση αυτή προβλεπόταν στην συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποία παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.
Εφόσον η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε ο Μίλερ στη διάρκεια συνέντευξης στα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει το ποσό. 

«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία (…) για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», εκτίμησε ο Μίλερ. 

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ακύρωση της συμφωνίας του Χαρκόβου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική. 

Η Ουκρανία πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.